«Latvenergo» lieta izskatās pēc sazvērestības

AS «Latvenergo» vadītāja Kārļa Miķelsona un viņa vietnieka Aigara Meļko aizturēšana izskatās pēc sazvērestības, biznesa portālam «Nozare.lv» uzsvēra enerģētikas eksperts un bijušais «Latvenergo» padomes priekšsēdētājs Juris Ozoliņš.

Ozoliņš atzina, ka viņš neticot sazvērestības teorijām, tomēr «Latvenergo» vadības aizturēšana liekot tām noticēt. Nedz Miķelsons, nedz Meļko nevarēja rīkoties tik neloģiski, ka kopā ar AS «Latvenergo» amatpersonām aizturētais Andrejs Livanovičs bijis abu «Latvenergo» pārstāvju biznesa partneris kompānijā «Innovia», turklāt pirms tam ieņemot amatu uzņēmumā SIA «Būvenergoserviss», kas uzvarējis vairākos koncerna rīkotos iepirkumos.

Ozoliņš pieļauj, ka bijis kāds, kurš «Latvenergo» skandālā iesaistītos cilvēkus piespiedis rīkoties pretlikumīgi.

Enerģētikas eksperts izteicās, ka «Latvenergo» ir politiski jūtīgs uzņēmums, kā piemēru minot valdības straujo lēmumu attīstīt Rīgas otro termoelektrocentrāli, ko Ozoliņš uzskata par «nekaunīgu soli».

Kā ziņots, kopā ar «Latvenergo» amatpersonām aizturētais Livanovičs bijis Miķelsona un Meļko biznesa partneris kompānijā «Innovia», liecina «Firmas.lv» informācija.

Miķelsonam un Meļko pieder katram pa 33,75% SIA «Innovia» daļu. Livanovičam līdz pat pagājušā gada augustam piederēja 5% «Innovia» daļu, un viņš bijis šī uzņēmuma valdes priekšsēdētājs. Livanovičs bija viens no «Innovia» dibinātājiem 2006.gada maijā, Meļko iesaistījies mēnesi vēlāk, bet Miķelsons - 2008.gadā.

Patlaban «Innovia» līdzīpašnieki bez Miķelsona un Meļko ir arī zinātniskās pētniecības uzņēmuma «PRU SIA» vadītājs, inženierzinātņu doktors Ilgaitis Prūsis (JL) ar 22% daļu, SIA «Europrojects» valdes priekšsēdētāja, konsultante Eiropas Savienības fondu jautājumos Lidija Škoļnija ar 7,5% daļu un Atjaunojamās enerģijas konfederācijas un Vēja enerģijas asociācijas valdes loceklis Aivars Nātre ar 3% daļu.

Livanovičs iepriekš bija arī enerģētikas koncerna «Alstom Power» pārstāvis Baltijā un Francijas tirdzniecības un rūpniecības kameras Latvijā valdes loceklis. «Alstom» ir ilggadējs «Latvenergo» partneris dažādos rekonstrukcijas projektos.

Kā ziņots, Livanovičs ilgstoši - no 2006.gada novembra līdz pagājušā gada novembrim - bija arī Daugavpilī reģistrētā uzņēmuma SIA «Būvenergoserviss» valdes loceklis. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ir aizturējis arī «Būvenergoservisa» vienīgo īpašnieku un valdes priekšsēdētāju Mihailu Paladiju.

Livanovičs bija minēts laikraksta «Dienas Bizness» 2009.gada Latvijas 700 miljonāru sarakstā ar pamatojumu, ka viņam piederošā kompānija «Energy Consulting» guvusi prāvu peļņu, pateicoties vairākiem ar ārvalstu energokompānijām noslēgtiem līgumiem.

Pēdējo četru gadu laikā šī Livanovičam pilnībā piederošā kompānija, kas sniedz «biznesa konsultācijas», nopelnījusi teju trīs miljonus latu, liecina aģentūras LETA aprēķini. 2006.gadā «Energy Consulting» nopelnīja 164 000 latu, 2007.gadā - 1,81 miljonu latu, gadu vēlāk - 550 000 latu, bet pērn kompānijas peļņa bija 415 000 latu.

Firmas apgrozījums 2006.gadā bija 1,36 miljoni latu, 2007.gadā - 2,83 miljoni latu, 2008.gadā - 1,01 miljons latu, 2009.gadā - 0,63 miljoni latu.

Kriminālprocesu KNAB ierosinājis par «Latvenergo» amatpersonu iespējamām pretlikumīgām darbībām tieši laika posmā no 2006. līdz 2010.gadam, kad Livanoviča firma guva ievērojamo peļņu.

Nav komentāru:

Populāras ziņas